Staden ligger vid Byfjorden, en vik av Skagerrak, vid Bäveåns mynning och är den största orten i landskapet Bohuslän.
Lite kända personer från uddevalla:
Håkan Andersson, motocrossåkare - Världsmästare 1973.
Percy Barnevik, industriledare, företagsledare och finansman.
Lars Bäckström, riksdagsman, landshövding.
Berit Carlberg, sångerska, skådespelare, regissör och revyprimadonna.
Martin Dahlin, fotbollsspelare (född i Uddevalla, uppvuxen i Lund).
Robert Dahlqvist, gitarrist i Hellacopters.
Joacim Ernstsson, handbollspelare.
Hagge Geigert, artist, skribent och teaterdirektör.(Född Lerdal)
Joel Gistedt, målvakt i ishockey.
Berndt Grundevik, generalmajor
Jan "Blondie" Hammarlöf, tennistränare, musiker och dokusåpadeltagare.
Linnéa Hillberg, skådespelare.
Bente Hjelm, sångerska, låtskrivare, radiopratare på SR Väst.
Cristina Husmark Pehrsson, Moderat politiker, socialförsäkringsminister
Fredrik Birging, MTG Radiochef och programledare
Agneta Klingspor, författare och kulturjournalist.
Louise Karlsson, simmare.
Kim Kärnfalk, sångerska i duon Nina & Kim, samt f.d. sångerska i dansbandet Friends.
Heléne Lööw, historiker, författare och chef för Forum för levande historia.
Jesper Odelberg, komiker.
Peter Olofsson, handbollspelare.
Ester Roeck Hansen, skådespelare.
Björn Runge, regissör och filmare.
Erik Segerstedt, artist, deltagare i Idol 2006 på TV 4. Medlem i gruppen EMD.
Birger Simonsson, konstnär.
Peter Sunde Kolmisoppi, medgrundare till The Pirate Bay.
Chemical Vocation, musikgrupp
Sylvia Vrethammar, artist och sångerska.
Cissi Wallin, skådespelare, skribent och sångerska
Martin Wallström, skådespelare.
Axel Wenner-Gren, företagsledare och finansman.
Uddevallas historia:
Staden Uddevalla fick stadsrättigheterna på pränt år 1498 eller år 1496. Att Uddevalla därmed blev stad är dock inte självklart, stad kan platsen ha varit långt innan dess. Att 1498 nämns som det år då Uddevalla fick stadsrättigheter beror helt enkelt på att det är det äldsta datum från vilket stadsrättigheter finns bevarade. I själva verket måste medeltida städer få sina stadsrättigheter bekräftade av varje ny kung, och det finns också senare privilegiebrev bevarade. Uddevalla låg i ett omstridd område som ofta fick skifta nationalitet. Vid varje sådant skifte behövdes ett privilegiebrev från den nye härskaren, och alltså även när nationaliteten kvarstod men ny kung valdes.En gång i tiden hette platsen Oddevold, d.v.s. "slåttermarken på udden", ett typiskt ägonamn relaterat till en närliggande bondgård. (En frångången äldre teori är att namnet skulle ha något att göra med Oden.) Namnet Oddevold lever idag vidare i ett fotbollslag. Namnet Oddevold kan härledas ur det norska språket vilket var det talade språket i Uddevalla(Oddevold) fram till den svenska ockupationen år 1658.
Tre händelser har under årens gång påverkat Uddevalla stad mer än några andra. Det är de tre stora stadsbränderna som alla praktiskt taget förintade staden.
Första gången Uddevalla brann ner var år 1564, under det nordiska sjuårskriget, då svenska trupper plundrade och brände den då norsk-danska staden. Den 9 maj 1690 blev återigen stora delar av Uddevalla nerbrända. Den tredje stadsbranden började som eldsvåda den 29 juli 1806 i Sveriges då femte största stad. Numera är Uddevalla Sveriges 50 största stad.
Lite mer om uddevalla:
Bra förbindelser har alltid varit av vital betydelse för Uddevalla. Där korsvägarna möttes grundades staden som en norsk medeltida handelsplats och fick stadsrättigheter 1496 eller 1498. Därom tvistar de lärde. Uddevallas utveckling genom historien har gynnats genom återkommande sillperioder och dess läge vid havet som har medfört stor import- och exporthandel.1800-talets industrialisering lade grunden till dagens skiftande näringsliv. Företag som Kampenhofs AB (bomullspinneri), Uddevalla Tändsticksfabrik och textilföretag som exempelvis Tigerfabriken och inte minst Uddevallavarvet har bidragit till utvecklingen mot dagens regioncentrum.
Staden har genom åren härjats av krig och bränder och inte mindre än sex gånger har den brunnit ner till grunden. De fem första gångerna var det svenska trupper som brände ned staden. Därutöver har stora bränder ödelagt delar av staden flera gånger. Uddevalla har genom tiderna ömsom legat i Sverige, Norge och Danmark. Staden har bytt nationalitet sju gånger.
År 1998 firade Uddevalla 500 år som stad.
Måste bara avsluta med uddevalla statskyrka, kyrkan är formad som ett kors så det kunde vara roligt att avsluta med, eftersom korset har blivit en symbol för kristendommen.
En korskyrka i sten stod färdig 1656 och ersatte en träkyrka på samma plats. Sitt nuvarande utseende har kyrkan fått efter den stora stadsbranden i Uddevalla 1806, då det av den gamla stenkyrkan endast grundmurarna återstod. Därefter byggdes den nya kyrkan och återinvigdes 22 december 1811 i nyklassicistisk stil, efter ritningar av Gustaf af Sillén. Ett par år före Andra världskriget restaurerades kyrkan grundligt och rymmer idag omkring 600 personer.
Det fristående klocktornet på Agneberget byggdes 1751, vilket ersatte ett äldre klocktorn från första hälften av 1700-talet som brann ner under senhösten 1738. År 1806 utsattes det svårt av branden, men kunde återbyggas med bibehållna murar.
Ett måste om ni skall besöka uddevalla! Strandpromenaden, en riktig pärla.
Lite fakta om Västra götalands län:
Länet omfattar hela landskapet Bohuslän, huvuddelarna av Dalsland och Västergötland samt mindre delar av Halland och Värmland. Det består av 49 kommuner och har drygt 1,5 miljoner invånare, vilket är 17 % av Sveriges befolkning. Länet gränsar till Värmlands län, Örebro län, Östergötlands län, Jönköpings län och Hallands län. Länet gränsar också till Østfold fylke i Norge. Länsgränsen korsar både Vättern och Vänern.