Frälsaren - Blogg om Jesus Kristus.

På frälsaren bloggas det om allt med Jesus Kristus att göra...


Jesus sa: Jag är vägen och sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig. (Joh.14:6) förklarade han att han är den enda vägen till Gud. Jesus har dött för hela världens synd och bara genom att ta emot Jesus som vår personlige Frälsare kan vi uppleva försoning med Gud.

Mer om Jesus Kristus kan du läsa här.


onsdag 2 september 2009

Jaguar, leopard eller gepard?

Jaguar, leopard eller gepard?


Jaguaren, leoparden och geparden - tre stora, vackra kattdjur med fläckig päls. Men, hur ser man skillnad på dem!?
Tips! Om ni vill lära er skillnaden mellan dessa kattdjur? Så läs bara om pälsen.

1. Fakta om Jaguar.


Jaguar (Panthera onca) är det största kattdjuret på den amerikanska kontinenten och förekommer i de tropiska delarna av Nord- Central- och Sydamerika.

Jaguarer som lever i regnskogen är oftast mindre och har mörkare färg än deras släktingar som lever på savanner eller i sumpområden. Jaguaren är större än både geparden och leoparden.

Jaguarer och pumor förekommer ofta i samma utbredningsområde. I dessa regioner jagar pumor huvudsakligen mindre djur i närheten av vatten för att undvika konkurrensen med jaguaren. Dessa två kattdjur tar skilda vägar och angriper inte varandra.

Jaguaren finns i Central- och Sydamerika, från södra USA till Patagonien. De största jaguarerna finns i Mato Grosso i Brasilien. I historisk tid fanns de till och med i sydvästra Nordamerika, men blev med människans utbredning allt mer sällsynta och dog ut omkring 1950. Jaguarer föredrar regnskogen men förekommer även i buskland med färre träd.

Jaguaren har en kroppslängd på mellan 112 till 185 centimeter och en mankhöjd på mellan 68-76 centimeter. Honan väger mellan 46 och 91 kilogram och hanen väger mellan 57 och 113 kilogram. Svansens längd ligger mellan 45 och 75 centimeter. Till utseendet är jaguaren gulbrun eller lite rödaktig med svarta oregelbundna fläckar, och liknar därmed arten leopard, som förekommer i Gamla världen.

Jaguarpäls
Jaguarens päls är täckt av oregelbundna ringar. De största ringarna har en eller flera små svarta prickar inuti sig.

2. Fakta om Leopard.


Leoparden(Panthera pardus) är ett av de fyra stora kattdjuren av släktet Panthera. Storleken varierar kraftigt, från 1 m till nästan 2 m, vikten mellan 30-70 kg. Honan är normalt mindre än hanen, omkring 2/3 av hanens storlek.

De flesta leoparder är orange-gul färgade med svarta fläckar, men teckningen varierar mycket. Fläckarna är oftast mindre runt och på huvudet, är större och med ett ljusare centrum på kroppen. Förutom vissa skillnader i kroppsbyggnad är de enklaste sättet att skilja en leopard från en jaguar i bild att veta att jaguarens fläckar har ytterligare en svart fläck i det ljusa i varje fläck. Jaguaren har också en kraftigare kroppsbyggnad, mest synlig i det större huvudet. I naturen är det inte så svårt att urskilja en jaguar från en leopard eftersom de bebor skilda kontinenter.

Den svarta pantern, eller panter, är i själva verket en leopard som har två recessiva gener för det svarta fältpigmentet melanin. Det skapar en svart päls där man bara anar fläckarna svagt, till skillnad från de mer vanliga gulfärgade leoparderna. Denna kombination är ovanlig men kallas melanism, och förekommer också bland andra kattdjur.

Namnet leopard är sammanlänkat med den äldre föreställningen om en separat, stor och svart kattart - pantern. Leoparden troddes vara en hybrid mellan lejon och panter, varför den fick ett namn som bestod av en del från vardera - leo och pardus.

Trots sin storlek är detta huvudsakligen nattaktiva rovdjur svårt att studera i det vilda. Den som önskar se leoparder i det fria bör uppsöka någon av de reservat som har starka populationer - Sabi Sand Private Game Reserve i Sydafrika, Yala National Park (Sri Lanka) eller Wilpattu National Park (också Sri Lanka) och även Serengeti i Tanzania (Östafrika) är välkända leopardplatser.

Leopardpäls
Leopardens päls är också täckt av ringformade fläckar. Dessa fläckar saknar dock svarta mittprickar.

3. Fakta om Gepard.


Geparden(Acinonyx jubatus) är den enda arten kattdjur i underfamiljen Acinonychinae, släktet Acinonyx, och har även kallats jaktleopard. Det är ett kattdjur som skiljer sig från andra arter i vissa betydande avseenden. Den kan inte dra in klorna på samma sätt som andra kattdjur, och dess kropp påminner mest om ett hunddjur. Den har även runda pupiller olikt övriga kattdjur.

Arten finns från Afrika till Mellanöstern och Asien, och det finns flera underarter. Tidigare fanns geparden i hela Afrika med undantag av skogrika områden i kontinentens centrum men idag förekommer arten bara söder om Sahara. Beståndet i Asien är nästan utdött.

Geparden är det nu levande snabbaste däggdjuret och kan korta sträckor springa i upp till 120 km/h. Den är ett rovdjur som mest jagar antiloper, men kan i sällsynta fall till och med fälla zebror. En av deras farligaste fiender är lejonet, som mest brukar sikta in sig på att krossa gepardens huvud. Geparden brukar få upp till 3-4 ungar per kull.

Geparden är mindre än de stora fläckiga kattdjuren (av vilka den bara delar utbredningsområde med leoparden), endast 1,3 meter lång, och har "tårränder", dvs en mörk rand under ögat och regelbundna fläckar. Den mörka randen under och runt ögat är till för att dämpa solljuseet så att geparden inte blir bländad då den främst jagar under dagen.

Geparden har långa, tunna ben och en smal kropp. Den liknar mer en vinthund än andra kattdjur. Huvudet är litet och runt och svansen är lång. Geparden är ett av få kattdjur som inte kan dra in sina klor utan alltid har dem framme. Mankhöjden är 80 cm och vikten hos vuxna djur är runt 60 kg.

Gepardpäls
Geparden päls täcks av ganska små prickar. Prickarna är relativt jämna i storleken och de är inte ringformade.

Gepard.

5 kommentarer:

 1. Det enda jag vet är att StenHuggarn är snabb som en gepard när han joggar på strandpromenaden.

  SvaraRadera
 2. HEJ Det är intressant att få veta sådana saker som här, om djuren.
  Jag vill skicka en hälsning om en fin septembermånad till dig Stenhuggarn, och säga: Gud välsigne dig i allt du gör för Gud.
  Må så gott, vi hörs. /Maria

  SvaraRadera
 3. Hej Andreas!
  Har du sett mig på strandpromenaden eller? Jag hinner precis komma upp i 120 km/h innan strandpromenaden är slut och då brukar jag få stopp inne i buskarna, vi har skogsförvaltaren att tacka för det mjuka och fina stoppet där*Asg*

  /StenHuggarn.
  P.s. Gud välsigne dig.

  SvaraRadera
 4. Hej Maria!
  Vi glömmer alltid bort dom fina djuren! Men dom har gud skapat dom också, så ibland kan det vara roligt att nämna dom också.

  /StenHuggarn.
  Gud välsigne dig också Maria.

  Djur:
  Människan skall råda över djuren 1 Mos 1:26
  Tillåtna som föda för människan 1 Mos 9:3
  Barmhärtighetslagar 5 Mos 22:4f
  Både människor och djur hjälper du Ps 36:7
  Guds omsorg om djuren Ps 104:10f
  Den rättfärdige och hans boskap Ords 12:10
  Inte en sparv är glömd oss gud Luk 12:6

  SvaraRadera
 5. HEJ Dessa bibelord ska jag studera närmare, för de är intressanta, kanske inte så många vet vad de betyder. Vi är inte glömda av Gud, tänk att han är med i allt för oss!
  Hälsn Maria

  SvaraRadera


RSS ATOM