Frälsaren - Blogg om Jesus Kristus.

På frälsaren bloggas det om allt med Jesus Kristus att göra...


Jesus sa: Jag är vägen och sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig. (Joh.14:6) förklarade han att han är den enda vägen till Gud. Jesus har dött för hela världens synd och bara genom att ta emot Jesus som vår personlige Frälsare kan vi uppleva försoning med Gud.

Mer om Jesus Kristus kan du läsa här.


lördag 30 maj 2009

Passionsspelet

Passionsspelet





Kort info:
Passionsspelet är en dramatisering av Jesu lidande och död under påsken.


Vi börjar med alla kyrkorna(församlingarna)som varit med i spelet, visas längst ned.

1:a gången jag var med i passionsspelet var jag romersk soldat och 2:a gången var jag rövare och 3:e gången var jag rövare, det här handlar också om dom sista timmarna Jesus Kristus är i livet och hur han återuppstår på 3:e dagen, ett mycket mäktigt spel! Kvinnor och barn sitter och gråter m.m. Medans Mesias(Jesus Kristus) och rövarna korsfästs! Där spikas vi upp på korset Rövare1(Christian)och en annan kille Rövare2(Martin) och Jesus Kristus(Peter) också kallad för Frälsaren, Människosonen, Guds son, den smorde, messias m.m.

Kärt barn har många namn, detta är nog den svåraste person att skriva om bland alla på jorden, eftersom han gjort så mycket gott! Exempelvis har han gett synen åter till en blind, en lam blev gående, en spetelsk blev av med sin sjukdom, tre personer som varit döda har han väckt upp till livet igen! Det var en liten flicka och så var det en man vid namn lasarus och änkans son i Nain.

Lite kort om rövarna: Vad gör egentligen rövarna? Rövare användes förr i tiden som beteckning på personer som illegalt angrep andra och tog deras ägodelar, exempelvis när dessa var på resa.

Bilderna är från det enda året vi hade snö, det var jättekallt. passionsspelet har varit i sju år i följd, men vi har aldrig haft kläder på oss tidigare under passionsspelet så ni får nöja er med dom bilderna. Rubrikerna var fina det året(Dom trotsade kylan) Spelet börjar med intåget i Jerusalem och slutar med glädjen över uppståndelsen.

Korsvandringen under passionsspelet.


korsvandringen:









Rövare1 i passionsspelet(Christian S):









Rövare2 i passionsspelet(Martin):









Jesus Kristus(Peter):
Foto: C. Vestergaard.












Johanna(Jesu Moder)


Från Passionsspelet 2009!
Alla tre korsen: Foto: C. Vestergaard.


Hela passionsspelet:





Övriga foton i spelet:




Detta foto får ni som bonus, här kan ni se en bild på hela påskspelet(Jag soldaten längst bort till höger):

Det här Påskspelet utspelar sig på torget i uddevalla varje år och kallas både för passionsspelet och påskspelet och föreställningarna är på långfredagen kl. 15:00 och påskafton kl. 13:00. Det här påskspelet har varit förfrågat att utspelas i bland annat stockholm men vi har tyvär fått avböja med tanke på att detta är en del av uddevalla

Uddevallapubliken älskar verkligen det här spelet det syns lång väg! Många i publiken återkommer varje år, det är ett bra tecken.

Även tv och tidningarna gillar spelet, och spelet växer sig större och större för varje år, nu 2009 hade vi publikrekord(2 000 personer) Det har vi nog median att tacka för tror jag.

I publikhavet fanns japaner, danskar och norrmän som tagit sig dit enkom för att se spelet, Solen sken från en klarblå himmel m.m.

Initiativet till passionsspelet kom från kyrkoherde Kurt Olsson(Pontius Pilatus) som hade sett spelet i Oberammergau. Sedan har Janne Sääf, pastor i församlingen Fristaden regisserat.

Välkommna till uddevallatorget och titta på detta fina påskspel(Passionsspelet) Synd bara att det utspelar sig en gång om året.

Tvivla inte! Utan kom till torget i uddevalla och se det fina påskspelet.
Långfredag kl. 15:00 samt på Påskafton kl. 13:00.

Är det någon regisör som läser detta, så är denna skådespelare ledig resten av året, och min referens skulle i sådana fall vara vår regisör Janne Sääf(janne@fristaden.nu) eller kyrkoherde Kurt Olsson och denna skådespelare heter Christian S.

Om ni skulle vilja vara med på detta passionsspel? kan ni ta kontakt med Regisören i fristaden.
passionsspelets övningar sker på söndagar vid pingstkyrkan, Uppstart för repetitioner och anmälan brukar börja i januari.



Prygel och korsfästelse. Flogging and crucifixion






Måste bara avsluta med uddevalla statskyrka, kyrkan är formad som ett kors så det kunde vara roligt att avsluta med, eftersom korset har blivit en symbol för kristendommen.


En korskyrka i sten stod färdig 1656 och ersatte en träkyrka på samma plats. Sitt nuvarande utseende har kyrkan fått efter den stora stadsbranden i Uddevalla 1806, då det av den gamla stenkyrkan endast grundmurarna återstod. Därefter byggdes den nya kyrkan och återinvigdes 22 december 1811 i nyklassicistisk stil, efter ritningar av Gustaf af Sillén. Ett par år före Andra världskriget restaurerades kyrkan grundligt och rymmer idag omkring 600 personer.

Det fristående klocktornet på Agneberget byggdes 1751, vilket ersatte ett äldre klocktorn från första hälften av 1700-talet som brann ner under senhösten 1738. År 1806 utsattes det svårt av branden, men kunde återbyggas med bibehållna murar.

Där fick vi med själva hjärtat av uddevalla! Den är så präktig.




Alla kyrkorna(församlingarna)som varit med och deltagit i passionsspelet.


Bäve församling. http://www.svenskakyrkanuddevalla.se/
Församlingen fristaden. http://www.fristaden.nu/
Herrestads församling. http://www.svenskakyrkan.se/herrestad/
Församlingen Kingdom. http://kingdoms.blogg.se/
Lane-Ryrs Församling. http://www.svenskakyrkanuddevalla.se/
Pingstkyrkan. http://www.uddevalla.pingst.se/
Södertullkyrkan. http://www.sodertullskyrkan.se/
Uddevalla församling. http://www.svenskakyrkanuddevalla.se/

Här finner ni alla länkarna till kyrkorna som varit med och deltagit i passionsspelet! www.uddevallakyrkor.se

Alla tiderna för spelet finns på www.passionsspelet.se ink. genrepen för er som skall resa bort! Där finns även ett videoklipp. Läs mer om Passionsspel

Här är en av mina favoritbilder:
Torbjörn Björck genom Stockholm City under långfredagen 2009, över femhundra personer följde denne korsbärare.

Han går tillsammans med de andra troende i sakta mak genom de centrala delarna av Stockholm. Tåget ringlar sig från St:a Clara kyrka, via Hötorget, Stureplan, Kungsträdgården och Sergels torg.

Den årliga korsvandringen till minne av Jesus från Nasarets död arrangeras av St:a Claras kyrka. Längs med vandringen ber tåget för vår ekonomi, vår välfärd och för att fler ska överge nöjeslivet för att upptäcka livet med den Helige Ande.

Sergel Torg är slutstation. Där reser de rödklädda männen i täten av tåget korset och hela det troende tåget sjunger Psalm 140:1 ”Du bar ditt kors”. ¨

Källa: http://www.dn.se/



RSS ATOM